ANALÝZA KAPLE

ARC PAVILLION

1)
dokumentace:










2)
autor: Boris Bernaskoni
umístění: Rusko, Nikola- Lenivets
rok dokončení: 2012
velikost: 72 m2




Jedná se o obdélníkovou stavbu, jak na půdoryse, tak na fasádě. Uvnitř se nachází dvoje schodiště. Jedno točité a druhé přímé. Tato schodiště vám vyvedou až na střechu objektu.















koncept návrhu:
ARC je architektonický a prostorový výzkum; je postaven na hranici mezi lesem a polem. Je to hybrid, který plní několik funkcí: portál, triumfální oblouk, vyhlídková plošina, bar a studna. Můžete vylézt na točité schodiště. V přízemí vede úzké schodiště s jednou zastávkou v „Artist's room“. Každý rok je prostor v místnosti přeměněn na uměleckou instalaci.ARC je vyroben ze šestimetrové desky podle zásad non-waste production. Všechny výstřižky se používají jako konstrukční prvky. ARC má obdélníkový tvar jak na půdorysu, tak na fasádě, portál má ostrý úhel řezu. Konstrukce je natřena černě.
... tolik řekl o stavbě autor Bernaskoni

hlavní myšlenkou této stavby je kontrast.
Kontrast mezi světlem a tmou. To se projevuje přes den, kdy černou stavbou prosvěcují sluneční paprsky. Naopak v noci se celá stavba schová do tmy. Kontrast vzniká i v jednotlivá roční období.
Kontrast mezi prostě působícím vnějškem a výškově rozehraným vnitřkem.

Další dominantou je triumfální oblouk, který je symbolem podmanění. 
Podmanění přírody osidlováním lidmi.




















3) 
kontext:
Stavba je volně umístěna v přírodě. Nachází se na hranici mezi lesem a polem.

4)
objem:
Celá stavba je vystavěna z trámků, které jsou na fasádě různě posunuty z důvodu prosvětlení a také z důvodu osazení schodiště. To je zasunuté do mezer. Obě schodiště jsou různá svým sklonem, zakřivením a šířkou. Triumfální oblouk je vystaven pod ostrým úhlem.

5)
funkce:
Funkce je zkoumání psychiky a pocitů při průchodu touto kaplí. Jak se člověk cítí, když jde po úzkém schodišti a naopak po tom točitém. Jak se cítí, když přijde do baru, který je uzavřený a naopak když stojí ve studni, která je otevřená až nahoru.
Kaple je také nazývána jako Věž filozofů.







Komentáře

  1. chybí mi aspoň rozpracovaný koncept aspoň některých analýz... pokud nevíta jak, tak aspoň zkoušejte a doložte hledání... pro inspiraci mrkněte k ostatním...
    k objemu_píšete o k-ci... možná poslední věta, ale ta je zase spíš o proporci...
    š

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

VITRUVIUS